Eleanore, de betaalbare kamerplant voor elk interieur

De Euphorbia is een grote plantenfamilie met veel verschillende soorten. Eleanore is hiervan de populairste variant, namelijk de Euphorbia Ingens, die ook bekend staat als de “cowboycactus”. What’s in a name! Want eigenlijk is de Euphorbia Ingens geen echte cactus maar een vetplant. Ze hebben iets meer water nodig en iets minder zonlicht dan gewone cactussen, dus je hoeft ze niet direct aan het raam te plaatsen. Ze groeien ook veel sneller dan cactussen – tot wel 30 cm per jaar. Zo zie je jouw aankoop al snel in waarde verdubbelen.

De Euphorbia water geven

Net zoals een cactus verdampt de Euphorbia bijna geen water en zijn deze prachtige kamerplanten in staat om vele malen hun eigen gewicht in water te absorberen, waardoor ze lange periodes van droogte kunnen doorstaan. De plant overleeft hierdoor makkelijk jouw reizen of periodes van vergeetachtigheid!

Hoe meer zonlicht een Euphorbia krijgt, hoe meer water de plant verdampt. In de wintermaanden heeft de plant minder licht waardoor de plant minder vocht verliest. In deze periode hoef je Eleanore dan ook minder water te geven, tot minimaal eens om de twee maanden.

In de lente- en zomerperiode kan Eleanore sneller groeien als ze meer water krijgt. Let er wel op dat je best wacht tussen de gietbeurten tot de grond volledig droog is om wortelrot te voorkomen. Je kan dit risico beter minimaliseren. Te weinig water leidt zelden tot problemen, dus in geval van twijfel wacht je best nog even met water geven.

Waar plaats ik mijn Eleanore?

Zoals veel zuiderse planten heeft een Euphorbia Ingens graag zonlicht, hoewel ze in tegenstelling tot cactussen weinig specifieke eisen heeft met betrekking tot direct zonlicht. Eleanore mag dus gerust wat verder van het raam staan. In de zomer, bij nachtelijke temperaturen van minstens 12°C mag je de plant ook buiten zetten. Let wel op dat je tijdens zonnige periodes best meer water geeft gezien de grotere lichtintensiteit – zeker buiten.
Een tekort aan natuurlijk licht zal de groei afremmen en kan in extreme gevallen tot wortelrot leiden. Te veel licht leidt zelden tot problemen.

Meer Tips

Verpotten

Net zoals bij cactussen, verhuisje een Euphorbia het best naar een target pot die tot maximaal 20% groter is dan de huidige. Dit kleine extra volume zal de plant de kans geven om sneller te groeien – maar de wortels zullen ook hun stabiliteit behouden. Je vult de nieuwe plantenpot vervolgens aan met universele potgrond of speciale potgrond voor cactussen. Dankzij de verse aarde heeft de kamerplant een nieuwe lading voedingsstoffen die haar groei zullen stimuleren.

Voeding

Hoewel Eleanore een pak sneller groeit dan een normale cactus, ligt de groeisnelheid nog steeds relatief laag voor een plant. De binnenplant heeft daardoor relatief weinig voeding nodig. Als je toch graag extra voedingsstoffen geeft, doe dit dan voornamelijk de zomer, wanneer de plant snel groeit en meer water en voeding wil opnemen. Als vuistregel geldt dat je een Euphorbia best maar een vierde geeft van de voeding die aangeschreven wordt voor weelderige/tropische kamerplanten.

Stekken

De Euphorbia Ingens is kan je vermeerderen op twee manieren: het planten van de zaden, alsook het herplanten van een afgesneden zijtak. Het ideale stekseizoen is uiteraard de lente- of zomerperiode. De afgesneden plant zal zich vertakken en verder groeien. Voordat je de stek in de grond plaatst, laat je de wonde volledig opdrogen (het kan raar klinken maar deze plant kan wel een paar weken zonder aarde). Plaats de stek een een plek met matige lichtintensiteit, die bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s avonds direct zonlicht krijgt. Vervolgens sproei je de aarde om de twee weken licht vochtig, maar vermijd dat de grond volledig nat wordt.